Professionele Veiligheid

Bewust Veilig Ingrijpen (BVI)

Het BVItrainingsprogramma is onderdeel van onze training Omgaan met Agressie, Intimidatie en Geweld, is SKJ geaccrediteerd en is een uniek, eenvoudig en doeltreffend, in eigen beheer ontwikkeld programma. De vraag van een aantal opdrachtgevers was heel simpel: ontwikkel een trainingsprogramma, waar mensen direct mee aan de slag kunnen zodra ze de training hebben gehad. 

De bovenstaande vraag van de opdrachtgevers lijkt een open deur.  In werkelijkheid is echt maatwerk je als trainingsbureau verdiepen in wat de mensen op de werkvloer nodig hebben op het gebied van geweld en agressie. In toenemende mate worden professionals geconfronteerd met dreiging, handtastelijkheden, intimidatie en fysieke dreiging (ongewapend en gewapend).

De BVI training richt zich op het hanteren van situaties waarin sprake is van ongewenst fysiek contact, met name in situaties waarbij men op zichzelf is aangewezen en niet direct de bescherming heeft van de organisatie, de hulp van collega's, beveiliging of politie. Het belangrijkste is echter: wat doet zo'n lastige situatie met de persoon op de werkvloer?

Training Bewust Veilig Ingrijpen

Doelgroep

Personen die met agressie, intimidatie en geweld te maken hebben en daarbij moeten overgaan tot seperareren, fixeren, naar de grond gaan en bijvoorbeeld holdings gebruiken.

Werkveld

Scholen, Dienstverlening, Publieke Ruimtes, Zorg, Openbaar vervoer, Beveiliging etc.

Locatie

Incompany of locatie Bureau Bewuste Veiligheid in Naaldwijk.

Aantal Personen

Maximaal 12 (of in overleg).

Duur

minimaal 1 hele dag, afhankelijk van de hulpvraag.

Acteur

Bij deze training wordt een co-trainer / acteur ingezet.

Kosten

De kosten worden op offertebasis berekend na een vrijblijvend intakegesprek.

SKJ Accreditatie

Deze opleiding valt onder onze training Omgaan met Agressie, Intimidatie en Geweld heeft een SKJ accreditatie.

Een cursist leert in grote lijnen, afhankelijk van de problematiek en de wens van de opdrachtgever:

 • proportioneel en subsidiair handelen
 • kennis over wetgeving
 • positieve mindset
 • kennis over handelen onder stress
 • angstmanagement
 • processen in lichaam bij aanraking, dreiging, intimidatie of escalatie
 • scenario's analyseren
 • benaderingtechnieken
 • lichaamstaal
 • communicatie
 • vastpakken en verplaatsen 
 • fixeren: staand, zittend, op de grond etc.
 • werken in kleine ruimtes
 • persoonlijke veiligheidstechnieken

Belangrijk
Voorkomen staat natuurlijk voorop, evenals het verbale gedeelte van de confrontatie, maar bij ongewenst fysiek contact of dreiging daarmee, leert men in de BVI training te handelen. Dat kan ingrijpen zijn, maar ook weglopen als dat nodig is of als dat kan. De BVI training richt zich onder andere op het herkennen van situaties waarin speciale oplettendheid is gevraagd.

Wat doe je als praten niet meer helpt?

De keuze tussen fysiek handelen en fysiek ongewenst contact (een klap ontvangen of starten met een verplaatsing) hangt af van het beoordelingsvermogen van de cursist en de keuze die hij/zij op dat moment maakt. Is het beter om in te grijpen zodat de situatie niet escaleert of gebeurt dit juist door in te grijpen. Hoe de-escaleer je de situatie?
Er worden simpele posities en technieken aangedragen om schade aan het lichaam (en geest) te beperken. Door middel van fysieke en mindset training en het oefenen van praktijkgerichte situaties krijgt de cursist meer vertrouwen in zichzelf en de technieken. 

BVI voor scholen

BVI voor scholen is een trainingsprogramma om binnen de wettelijke grenzen een kind veilig van A naar B te brengen. Het kenmerkt zich door zijn simpelheid en kindvriendelijkheid. Het BVI programma is niet gebaseerd op pijnprikkels en gaat dieper in op de menselijke kant van fysiek ingrijpen: wat doet het bij het kind en wat doet het bijvoorbeeld bij de degene die moet ingrijpen?

Denk ook eens aan weerbaarheid voor docenten,  mindset, alle neuzen 1 kant op.
Deze trainingen kunnen met of zonder (fysieke) trainingsacteur plaatsvinden. 

Wil je meer weten over BVI?

BVI is maatwerk. Wil je meer weten of BVI geschikt is voor je team of jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op.