Experience is something you get, shortly after you need it!

Direct van de originele bron

Tony Blauer's SPEAR systeem

Tony Blauer staat aan het hoofd van Blauer Tactical Systems (BTS). Hij is pionier op het gebied van professionele veiligheid en name  op het gebied van agressie en geweld, angstmanagement en trainingen voor burgers, politie, leger en andere professionals. Meer dan 40 jaar research heeft ervoor gezorgd dat hij een inspiratie is voor vele burgers, vechtsporters, fysiek trainers binnen diverse overheidsinstellingen en bijvoorbeeld trainers binnen de zorg, openbaar vervoer en de de particuliere beveiligingswereld.

Zijn bedrijf, BTS, is één van 's werelds toonaangevende adviesbureaus, wat gespecialiseerd is in onderzoek en ontwikkeling van praktische trainingen (en trainingsapparatuur zoals High Gear) voor de militaire, wetshandhavings- en zelfverdedigingstrainers. Dit alles al sinds 1988.

SPEAR: Spontaneous Protection Enabling Accelerated Response

Met meer dan 40 jaar professionele advieservaring, is BTS uitermate populair bij progressieve trainers die geïnteresseerd zijn in geavanceerd scenariowerk, close quarter tactics, mindset- en confrontatiemanagement  en escalatiepsychology.

Het Blauer-team heeft het voorrecht en de eer gehad (en nog steeds) om samen te werken met elite eenheden binnen de federale overheid over de hele wereld. 

Wereldwijd werken talloze professionals (politie, zorginstellingen, militairen, beveiligingsmedewerkers etc.) met het SPEAR systeem en zijn er talloze Personal Defense Readiness Affiliaties die dagelijks bezig zijn met het veiliger maken van mensen (zoals jij en ik).

"Training in the SPEAR system increases perception speed and decreases reaction time"

Tony Blauer

Wat is het SPEAR systeem?

Het SPEAR-systeem (Spontaneous Protection Enabling Accelerated Response, zoiets als spontane bescherming die versnelde reactie mogelijk maakt) is een systeem wat compleet gebaseerd is op de reflexactie (flinch response) van een persoon in bedreigende situaties (de Ambush). Tony Blauer ontwikkelde het SPEAR-systeem in Canada in de jaren tachtig. Het is inmiddels door verschillende militaire en wetshandhavingsinstanties overal ter wereld overgenomen.

Het SPEAR-systeem is een op wetenschap gebaseerd zelfverdedigingssysteem. Het richt zich op het detecteren, de-escaleren en verdedigen tegen gewelddadige aanvallen die onverwacht voorkomen (zoals bijna altijd op straat). Studenten zijn getraind om de fysiologie van de schrikreactie te gebruiken en sneller van grove motoriek naar fijn motorisch handelen te gaan.

Veel van de training bestaat uit het veranderen van de mindset van de persoon. Het SPEAR systeem is gebaseerd op bewijs. Wat gebeurt er in de praktijk. Jarenlange research geeft aan wat er precies gebeurt op straat, hoe een aanval verloopt en wat het gedrag van een aanvaller is.

Fear management (Angst) is één van de pijlers van het SPEAR systeem. Het doel is om de reticulair cortex van de hersenen te trainen om de meest voorkomende soorten hinderlaagstactieken te herkennen. Angst wordt gesimuleerd met scenario gerelateerde aanvallen, met hoge snelheid, om de natuurlijke schrikreflex van het lichaam te triggeren en te activeren. Deze training helpt de beoefenaar de fysiologische effecten van angst te begrijpen, zoals de adrenalinestoot, zweten, auditieve uitsluiting en tunnelvisie. Psychologisch wordt studenten geleerd zich te concentreren op "Doel, Actie en Resultaat".

Wat is SPEAR niet?
Spear is geen vechtsport of martial art. Het is een studie naar menselijk gedrag onder stress in relatie tot agressie, angst en geweld.

Het SPEAR-systeem is gebaseerd op een 80.000 jaar oude (hoelang bestaat de mens al?) genetische overlevingsreactie die heeft bijgedragen aan het in leven houden van onze voorouders. Je primaire (reptielen) brein wil dat je overleeft.
De eerste reactie op gevaar is om je hoofd te beschermen en je uit de buurt van gevaar te houden. "Gevaar" wordt gedetecteerd via het limbisch systeem. Dit triggert een instinctieve overlevingsreactie, de 'startle-flinch'-reactie.
Deze overlevingsreflex zit in je DNA ingebakken. Wanneer het wordt geactiveerd, overruled het de cognitie, je geleerde technieken zoals bijvoorbeeld vechtsport. Dit is neurofysiologie en is feitelijk vastgesteld. Dit verklaart waarom niemand er cool uitziet in een echt gevecht en waarom je technische vechtsporttechnieken bijna nooit gebruikt ziet worden in echte gewelddadige ontmoetingen.

Het SPEAR-systeem maakt gebruik van deze feiten en en zet dit om in een gerichte tegenmaatregel.  Deze beweging is van nature beschermend en tactisch. Het SPEAR-systeem combineert de snelste menselijke respons (de schrikreactie) met de sterkste natuurlijke menselijke kinetische beweging (de cross-extensor-reflex), waardoor  SPEAR eenvoudig aan te leren is, een uiterst effectieve methode van persoonlijke verdediging is, ongeacht geslacht, leeftijd of grootte.

Wat is een Flinch Repsonse
  • De schrikreactie is de "airbag" van de evolutie.
  • De schrikreactie wordt veroorzaakt door verrassing of gevaar.
  • Training neemt geen dagen in beslag of vereist dat je "het" continue traint.
  • Het is ingebakken in ons DNA.
  • Het is een complete, functionele beweging die al meer dan 80.000 jaar mensen helpt veiliger door het leven te gaan.
  • Het systeem staat altijd aan om in te grijpen bij een onverwachte, gevaarlijke situatie.